5 NAJBARDZIEJ RAKOTWÓRCZYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

2018.06.04 09:28 Kinga Gołąbek
jedzenie, śniadanie

Lista najbardziej rakotwórczych produktów żywnościowych. Lekarze ostrzegają: to prawdziwe zabójstwo.

Niewątpliwie nastała era jedzenia. Mimo powszechnie panujących trendów na fit i healthy food wciąż na naszych stołach królują fastfood’y i gazowane napoje. Są jednak potrawy, które mimo powszechnego przekonania o ich szkodliwości nadal są faworytami na liście ulubionych dań. Dietetycy i lekarze ostrzegają – te produkty są nie tylko powodem otyłości, ale również raka:

PŁATKI ŚNIADANIOWE – powszechnie uznawane za zdrową śniadaniową przekąskę są pełne cukru, sztucznych witamin i barwników.

GOTOWE CIASTA – zwiększenie ryzyka zachorowania na raka to kwestia zawartego w nich tłuszczu i cukru.

PRZETWORZONE MIĘSO – pełne wypełniaczy, konserwantów i wzmacniaczy smaku, tego typu produkty przyczyniają się do powstania raka jelita grubego.  

CHIPSY – skupisko przypraw, wzmacniaczy smaku oraz tłuszczu, powodują wzrost ciśnienia i podnoszą poziom złego cholesterolu. Podobnie, jak FRYTKI negatywnie wpływają na pracę serca i mogą doprowadzić do udaru. 

[ZOBACZ: SIKASZ POD PRYSZNICEM? Musisz znać tego skutki. Na pewno Cie zaskoczą!]

burger, frytki, fastfood
fot.: pixabay

[ZOBACZ: SIKASZ POD PRYSZNICEM? Musisz znać tego skutki. Na pewno Cie zaskoczą!]

źrodło: healthy magazine / fot.: pixabay / kg